Lämmön tuntee kaikilla aisteilla. Lämmön voi kokea iholla paahteisena kesäpäivänä tai talvella takkatulen äärellä paksun viltin alla. Katse voi olla lämmin ja lämpimistä väreistä voi nauttia. Puheesta voi kuulla lämpimät sanat.
Vammaispalvelun edustajana näkökulmani tähän adjektiiviin on selkeä. Päädyin käsittelemään tunto-, näkö- ja kuuloaistin kautta.
Vammautumisen myötä voi menettää aistin tai useamman. Aistituntemukset voivat myös korostua. Vammaispalveluissa ohjaavan työn merkitys on suuri. Päivän aikana kohdataan monia arjen kulkuun liittyviä aiheita. Yhdelle tämä tarkoittaa hoitajan lämmintä kättä liikkumisen ohjaamisessa. Toiselle lämmintä kosketusta olkapäälle ja lempeitä sanoja silloin, kun ei saa sanotuksi juuri sitä, mitä haluaisi. Ei haittaa, yritetään uudestaan.
Merililjakoti on nimensä mukaisesti meidän asukkaidemme koti, jossa olemme henkilökuntana heitä hoitamassa ja ohjaamassa arjen asioissa. Jokainen meistä tietää, että päivän kulkuun vaikuttaa suuresti, miten se lähtee käyntiin.
Hoitajan lämminhenkinen tervehdys aamulla viestittää asukkaalle, että tulin sinua varten ja sinua auttamaan. Yöhoitajan lämmin hyvänyön toivotus viestittää, että voit käydä levollisin mielin nukkumaan: olen täällä, jos tarvitset.
Teemme työtämme ihmisten iholla. Tämän sujuminen ei ole koskaan itsestäänselvyys. Onnistuminen vaatii aina vastavuoroisuutta tilanteessa. Lopputulokseen vaikuttavat lämpö ja lempeys. Lämpö rauhoittaa. Lämmin puhe ja katse voivat saada kiihtymyksen laantumaan. Tämän voi jokainen tunnistaa omalla kohdallaan.
Lämmin tunne poistaa kipua. Lämmin kosketus voi lieventää pelkoa hoitotoimenpiteessä ja lisätä tunnetta, että olen turvassa ja minusta välitetään. Lämpö on kokonaisvaltainen kokemus, jonka voi aavistaa kaikilla aisteillaan. Kokonaisvaltaisuus merkitsee myös, että fuskaamiseen kohtaamisessa ei ole varaa.
Lämmin palvelukokemus syntyy siitä, että sanat, olemus ja teot ovat harmoniassa keskenään. Erityisesti tämä korostuu silloin, kun jokin aisteista on menetetty.
Lämmin kokemus syntyy ilmapiiristä ja vuorovaikutuksesta ihmisten välillä. Tämä on meille tärkeää työssämme Merililjakodissa asukkaiden, heidän omaistensa ja muiden läheisten kanssa.
Essi Hällynen, palveluyksikön esimies, Merililjakoti